Aquí vos deixamos os resultados das enquisas elaboradas polo alumnado coa colaboración do departamento de Matemáticas.
I.- PLAN PROXECTA: “ALIMÉTATE BEN” – ESTUDO ESTATÍSTICO DOS HÁBITOS ALIMENTICIOS NOS ALMORZOS E MERENDAS DOS ALUMNOS DE 2º ESO
Seguindo a organización proxectada no PLAN PROXECTA no
que participa o IES de Mos, o departamento de Matemáticas guiou ó alumnado de
2º ESO para levar a cabo a recompilación dos datos recollidos da enquisa
subministrada a todos os alumnos deste curso que colaboraron enchéndoas e
entregándoas. Deste xeito, centráronse os esforzos en:
·
Deseño
da organización dos datos recollidos, facendo fincapé na necesidade de
agrupalos e concretalos para poder obter conclusións con rigor.
·
Tratamento
estatístico dos datos.
·
Representación
destes datos de xeito gráfico empregando ferramentas informáticas.
·
Estudo
de distintos métodos de representación gráfica para a elección do máis axeitado
en cada caso.
·
Análise
e conclusión dos datos.
·
Fomentar
a creatividade á hora de afrontar un estudo.
O noso obxectivo principal foi empregar ditas
representacións gráficas na aula, para estudar e obter conclusións respecto do
comportamento dos alumnos de 2º ESO nos seus almorzos e merendas, tanto ao
longo do curso como nas fins de semana e no verán. Ademais, aproveitamos esta contextualización máis
próxima ó alumnado para achegarlle a materia ó seu ámbito cotián, podendo ser
usadas tamén noutras materias, debido á riqueza e múltiples opcións que proporcionan
o resumo dos datos. Ao ser eles os xeradores de datos amosan un maior interese
pola análise e conclusións do estudo.
Dentro das múltiples aplicacións, subliñamos a
posibilidade de crear unha conciencia sobre a importancia duns bos hábitos de comida,
en especial nos almorzos e nas merendas.
II.- RECOMPILATORIO
DOS DATOS INDIVIDUAIS DA ENQUISA SUBMINISTRADA AOS ALUMNOS DE 2º ESO.
A primeira parte do
traballo consistiu na recollida de datos e o posterior reconto, o que se reflicte nas seguintes táboas:
1.- RECOLLIDA DE DATOS DOS ALMORZOS (POR GRUPOS)
Nº Estudantes
|
12
|
16
|
13
|
13
|
19
|
8
|
16
|
21
|
|
Almorzo
|
MullerA
|
HomeA
|
MullerB
|
HomeB
|
MullerC
|
HomeC
|
MullerD
|
HomeD
|
|
non almorza
|
1
|
0
|
2
|
1
|
1
|
1
|
3
|
3
|
|
Liquido
|
2
|
2
|
3
|
0
|
3
|
0
|
6
|
4
|
|
Sólido
|
9
|
14
|
8
|
12
|
13
|
6
|
7
|
14
|
|
Media Maña
|
|||||||||
non come
|
3
|
0
|
3
|
2
|
1
|
1
|
1
|
3
|
|
traes de casa
|
10
|
6
|
8
|
6
|
15
|
4
|
10
|
9
|
|
Mercas No IES
|
5
|
3
|
3
|
3
|
3
|
2
|
5
|
8
|
|
bocadillo
|
10
|
9
|
6
|
9
|
12
|
6
|
9
|
14
|
|
pan
|
integral
|
0
|
4
|
2
|
1
|
5
|
1
|
5
|
1
|
branco
|
9
|
3
|
2
|
4
|
6
|
5
|
8
|
11
|
|
molde
|
1
|
2
|
1
|
2
|
3
|
0
|
3
|
1
|
|
recheo
|
Queixo
|
7
|
6
|
4
|
4
|
7
|
3
|
4
|
6
|
chourizo
|
8
|
4
|
2
|
3
|
5
|
4
|
1
|
6
|
|
xamón
|
6
|
4
|
2
|
1
|
1
|
8
|
2
|
1
|
|
atún
|
1
|
0
|
1
|
2
|
1
|
0
|
0
|
2
|
|
tortilla
|
3
|
2
|
1
|
3
|
4
|
1
|
0
|
2
|
|
embutido
|
2
|
0
|
0
|
3
|
5
|
0
|
4
|
3
|
|
vexetal
|
1
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
1
|
|
nocilla
|
1
|
1
|
1
|
2
|
4
|
1
|
3
|
2
|
|
empanadillas
|
1
|
0
|
0
|
3
|
0
|
1
|
1
|
1
|
|
froita
|
8
|
5
|
5
|
4
|
8
|
2
|
4
|
4
|
|
postre caseiro
|
3
|
1
|
0
|
1
|
2
|
0
|
2
|
2
|
|
bollería
|
1
|
5
|
2
|
3
|
6
|
3
|
5
|
7
|
|
outros doces
|
1
|
3
|
3
|
0
|
9
|
2
|
2
|
3
|
|
snacks
|
2
|
2
|
0
|
3
|
5
|
2
|
4
|
6
|
|
chuches
|
2
|
2
|
0
|
3
|
1
|
1
|
2
|
2
|
2.- RECOLLIDA DE DATOS DOS ALMORZOS (TOTAIS)
60
|
58
|
118
|
||
Almorzo
|
Mulleres
|
Homes
|
TOTAL
|
|
non
almorza
|
7
|
5
|
12
|
|
Liquido
|
14
|
6
|
20
|
|
Sólido
|
37
|
46
|
83
|
|
Media
Maña
|
0
|
0
|
||
non
come
|
8
|
6
|
14
|
|
traes
de casa
|
43
|
25
|
68
|
|
Mercas
No IES
|
16
|
16
|
32
|
|
0
|
0
|
|||
bocadillo
|
37
|
38
|
75
|
|
pan
|
integral
|
12
|
7
|
19
|
branco
|
25
|
23
|
48
|
|
molde
|
8
|
5
|
13
|
|
recheo
|
Queixo
|
22
|
19
|
41
|
chourizo
|
16
|
17
|
33
|
|
xamón
|
11
|
14
|
25
|
|
atún
|
3
|
4
|
7
|
|
tortilla
|
8
|
8
|
16
|
|
embutido
|
11
|
6
|
17
|
|
vexetal
|
1
|
1
|
2
|
|
nocilla
|
9
|
6
|
15
|
|
empanadillas
|
2
|
5
|
7
|
|
froita
|
25
|
15
|
40
|
|
postre
caseiro
|
7
|
4
|
11
|
|
bollería
|
14
|
18
|
32
|
|
outros
doces
|
15
|
8
|
23
|
|
snacks
|
11
|
13
|
24
|
|
chuches
|
5
|
8
|
13
|
3.- RECOLLIDA DE DATOS DAS MERENDAS (POR GRUPOS)
Nº Estudantes
|
12
|
16
|
13
|
13
|
19
|
8
|
16
|
21
|
|
Merendas
|
MullerA
|
HomeA
|
MujerB
|
HomeB
|
MujerC
|
HomeC
|
MullerD
|
HomeD
|
|
non
|
3
|
1
|
4
|
3
|
6
|
0
|
5
|
3
|
|
si
|
9
|
15
|
9
|
10
|
13
|
8
|
11
|
18
|
|
bocadillo
|
10
|
6
|
3
|
8
|
10
|
3
|
10
|
13
|
|
pan
|
integral
|
0
|
2
|
1
|
0
|
3
|
0
|
1
|
5
|
branco
|
7
|
1
|
1
|
5
|
6
|
2
|
7
|
8
|
|
molde
|
3
|
3
|
1
|
3
|
1
|
1
|
4
|
3
|
|
recheo
|
Queixo
|
4
|
3
|
4
|
4
|
7
|
3
|
8
|
9
|
chourizo
|
2
|
6
|
2
|
3
|
8
|
3
|
4
|
7
|
|
xamón
|
3
|
1
|
2
|
1
|
8
|
2
|
8
|
5
|
|
atún
|
0
|
1
|
1
|
2
|
4
|
2
|
3
|
4
|
|
tortilla
|
0
|
0
|
1
|
3
|
1
|
0
|
2
|
0
|
|
embutido
|
1
|
2
|
0
|
3
|
4
|
0
|
4
|
6
|
|
vexetal
|
0
|
0
|
0
|
0
|
1
|
0
|
5
|
3
|
|
nocilla
|
1
|
2
|
1
|
2
|
3
|
0
|
5
|
2
|
|
empanadillas
|
1
|
1
|
1
|
1
|
0
|
0
|
3
|
0
|
|
Lacteo
|
2
|
2
|
2
|
4
|
6
|
4
|
6
|
4
|
|
froita
|
11
|
3
|
5
|
6
|
11
|
6
|
5
|
13
|
|
postre caseiro
|
3
|
2
|
1
|
0
|
2
|
1
|
2
|
1
|
|
bollería
|
1
|
1
|
2
|
1
|
3
|
1
|
3
|
0
|
|
outros doces
|
1
|
2
|
1
|
1
|
3
|
1
|
3
|
2
|
|
snacks
|
2
|
1
|
0
|
0
|
2
|
2
|
2
|
2
|
|
chuches
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
1
|
1
|
4.- RECOLLIDA DE DATOS DAS MERENDAS (TOTAIS)
Nº Estudantes
|
60
|
58
|
118
|
|
Merendas
|
Muller total
|
Home total
|
TOTAL
|
|
non
|
18
|
7
|
25
|
|
si
|
46
|
51
|
97
|
|
bocadillo
|
33
|
30
|
63
|
|
pan
|
integral
|
5
|
7
|
12
|
branco
|
21
|
16
|
37
|
|
molde
|
9
|
10
|
19
|
|
recheo
|
Queixo
|
23
|
19
|
42
|
chourizo
|
16
|
19
|
35
|
|
xamón
|
21
|
9
|
30
|
|
atún
|
8
|
9
|
17
|
|
tortilla
|
4
|
3
|
7
|
|
embutido
|
9
|
11
|
20
|
|
vexetal
|
6
|
3
|
9
|
|
nocilla
|
10
|
6
|
16
|
|
empanadillas
|
5
|
2
|
7
|
|
Lacteo
|
16
|
14
|
30
|
|
froita
|
32
|
28
|
60
|
|
postre caseiro
|
8
|
4
|
12
|
|
bollería
|
9
|
3
|
12
|
|
outros doces
|
8
|
6
|
14
|
|
snacks
|
6
|
5
|
11
|
|
chuches
|
1
|
1
|
2
|
5.- RECOLLIDA DE DATOS DAS FINS DE SEMANAS E DO VERÁN
(POR GRUPOS)
Nº Estudiantes
|
12
|
16
|
13
|
13
|
19
|
8
|
16
|
21
|
Fin de Semana
|
MullerA
|
HomeA
|
MujerB
|
HomeB
|
MujerC
|
HomeC
|
MullerD
|
HomeD
|
Almorzan igual
|
4
|
5
|
1
|
9
|
6
|
1
|
4
|
12
|
Almorzo mellor
|
5
|
2
|
8
|
3
|
6
|
5
|
11
|
6
|
Almorzo peor
|
3
|
5
|
1
|
1
|
4
|
2
|
1
|
3
|
como mais a media maña
|
2
|
0
|
1
|
1
|
1
|
0
|
4
|
2
|
como menos a media maña
|
5
|
5
|
7
|
4
|
10
|
5
|
6
|
3
|
Merendo mellor
|
5
|
3
|
2
|
2
|
3
|
3
|
6
|
5
|
merendo peor
|
3
|
2
|
0
|
1
|
3
|
0
|
3
|
1
|
Verán
|
||||||||
Almorzo Igual que o curso
|
7
|
7
|
4
|
7
|
6
|
4
|
1
|
6
|
Almorzo mellor
que o curso
|
4
|
5
|
6
|
4
|
8
|
3
|
16
|
11
|
Almorzo peor que durante o curso
|
1
|
4
|
3
|
2
|
5
|
1
|
0
|
2
|
6.- RECOLLIDA DE DATOS DAS FINS DE SEMANAS E DO VERÁN
(TOTAIS)
Nº Estudantes
|
60
|
58
|
118
|
Fin de Semana
|
Muller Total
|
Home Total
|
TOTAL
|
Almorzan igual
|
15
|
27
|
42
|
Almorzo mellor
|
30
|
16
|
46
|
Almorzo peor
|
9
|
11
|
20
|
0
|
0
|
||
como mais a media maña
|
8
|
3
|
11
|
como menos a media maña
|
28
|
17
|
45
|
0
|
0
|
0
|
|
Merendo mellor
|
16
|
13
|
29
|
merendo peor
|
9
|
4
|
13
|
0
|
0
|
0
|
|
Verán
|
0
|
0
|
0
|
Almorzo Igual que o curso
|
18
|
24
|
42
|
Almorzo mellor
que o curso
|
34
|
23
|
57
|
Almorzo peor que durante o curso
|
9
|
9
|
18
|
Ningún comentario:
Publicar un comentario